Iskolánk a térképen!!

 

Sajtóvisszhang
iskolánk 20. évfordulója alkalmából


"Élő népzene - Népzene és néptánc a Duna Televízió műsorán" című kultúrális műsor 2011. március 13-i, közel félórás adása az Óbudai Népzenei Iskola bemutatásáról szólt. A műsorszám megtekinthető a Duna tv honlapján, vagy itt.

Húsz éve a világon egyedülálló állami képzésben tanítják népi hangszereken játszani a gyerekeket Nemrég ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját az Óbudai Népzenei Iskola. Az alapfokú művészetoktatási intézmény népzenét tanuló, elsősorban általános iskolás korú növendékei a jubileum alkalmából gálakoncertet adtak. Az intézmény valójában 35 éves múltra tekint vissza. A III. kerületben - az országban elsőként - ekkor indult el a magyar népzene intézményes, zeneiskolai tanítása, Béres János furulyaművésznek, zenetanárnak köszönhetően.

Van egy hely a III. kerületi Nagyszombat utcában, amely fogalomnak számít a népzenét kedvelő fiatalok körében. Ha valaki úgy gondolja, egyszer táncházi muzsikus lesz, bizonyosan eszébe jut, hogy az Óbudai Népzenei Iskolában kellene kitanulnia a szakmát. (..) Egyedülálló helyről van szó: Európában nincs még egy olyan zeneiskola, amely állami fenntartású, és kizárólag népzenét oktatnak benne.

Jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának húszéves évfordulóját a Prima díjas Óbudai Népzenei Iskola. A szombaton tartott gálaműsoron csángóföldi iskolások is felléptek, az ünnepi est díszvendége Kallós Zoltán Corvin-lánccal kitüntetett népzenegyűjtő és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, országgyűlési képviselő volt.Az Óbudai Népzene Iskola 20. évfordulója alkalmával meghívta a pusztinai iskolásokat is az ünnepségre, amelyet 2011. február 5-én tartott a Magyar Kultúra Alapítvány székházában Budapesten.A zeneiskola önálló intézményként az idén húsz esztendős jubileumát ünnepli, de már több mint 35 esztendeje annak, hogy a III. kerületben - az országban elsőként - elindult a magyar népzene intézményes, zeneiskolai tanítása, Béres János furulyaművésznek, zenetanárnak köszönhetően. A kezdeti néhány után (furulya, citera, cimbalom, duda, tekerő) egyre több népi hangszer, valamint a népi ének oktatására is megnyílt a lehetőség. Jelenleg 220 növendékük van, és szinte valamennyi magyar népi hangszert lehet választani a népi ének, a népi játékok, és a népszokások mellett.Hivatalosan húsz éve működik az Óbudai Népzenei Iskola. Erre emlékezett a Vasárnapi újság adása.
A magyar népzenei életben szinte mindenki kötődik valahogy az Óbudai Népzenei Iskolához. Az oktatás ott 34 éve kezdődött Béres János kezdeményezésére, de hivatalosan, mai formájában két évtizede tanít, nevel az intézmény. Az igazgató azóta is Kobzos-Kiss Tamás. A műsorban Cservenka Judit korábbi riportja hangzott el az évforduló tiszteletére.